Witte Donderdagviering 1 april 2010

Dit jaar had de viering van Witte Donderdag voor de federatie plaats in Sint-Gertrudis-Pede.
Deze werd opgebouwd rond 3 elementen:
- de voetwassing
- de eucharistie
- de instelling van het priesterschap

Na de viering die begon om 19.00u, werd op de pastorij een broodmaaltijd aangeboden, gevolgd door de gedurige aanbidding van het Sacrament in de kerk.


De Voorbereiding:  (foto's)
Om dit allemaal voor mekaar te krijgen was heel Pee in de weer.
Heel de kerk werd herschikt. Er kwam een nieuw altaar/feesttafel ter hoogte van de preekstoel, waar de priester en zijn 12 apostelen zouden kunnen aanzitten. Gelukkig konden we hiervoor enkele parochianen vinden die na de viering van palmzondag alles wilden verhuizen.


De volgende opdracht was om alles in orde te krijgen voor de broodjesmaaltijd. Alle tafels en stoelen werden gezet op elk verdiep. Alle tassen, borden en messen werden uit de kasten getoverd en alle tafels werden gedekt. Een ploeg van dappere vrijwilligers hebben honderden broodjes gesmeerd, die 's avonds goed verorberd werden.


De Viering:  (foto's)
Een beetje onwennig kwamen de mensen de nieuw ingerichte kerk binnen. Het was net alsof er meer plaats en ruimte was in de kerk én iedereen kort tegen het mooi versierde altaar aanzat.
De viering, met voetwassing, verliep vlot, alhoewel het water eerst nog zoek was. Van jong tot oud, ieder kreeg een voet gewassen. Het was een heel mooie viering met veel lezingen en ook veel duiding door onze voorganger. Op het einde van de viering was er een verrassing voor mr. pastoor en werd hij letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes gezet.


Speech voor de pastoor:
Op witte donderdag vieren we ook de instelling van het priesterschap. Van deze gelegenheid wil ik uit naam van de medewerkers uit de verschillende parochies een woordje van dank uitspreken .

Meneer pastoor, gij noemt ons altijd goede vrienden, welnu, vandaag noemen wij u goede vriend. We danken u voor de fijne samenwerking, voor uw voortdurende inzet in al de parochies, voor de Bijbeluitleg tijdens de vieringen. We kennen de vele beslommeringen waarmee gij dagelijks geconfronteerd wordt. Gij hebt ook gekozen voor een moeilijke weg: namelijk de parochies samen brengen in een grote federatie.

Het is een lange weg met veel hotsen en botsen, met veel harde keikoppen en diepe putten. Maar het wordt een mooie weg.

We beginnen het resultaat te zien. Wie heeft ooit gedacht dat de kleine parochies nog zouden aan bod gekomen zijn en vandaag en de volgende dagen zo een mooie vieringen kunnen beleven. Wie heeft ooit gedacht dat er uit de federatie zoveel jongeren, de plussers zoals we hen noemen, zouden bijeenkomen rond vormsel en geloof. Gij zijt de voorman en we danken u en de goede vader in de hemel voor dit allemaal.

En steken u een hart onder de riem met deze witte bloemen op witte donderdag.De broodmaaltijd:  (foto's)
Na de eucharisitieviering gingen we samen naar de pastorij, waar de broodjes klaar stonden en ook de koffie. Voor dat laatste moesten sommigen wat geduld hebben. Maar ook daar kon je de sfeer van verbondenheid voelen.

Na de maaltijd ging het terug richting kerk voor de aanbidding van het Allerheiligste, het lichaam van Christus.