Broederlijk Delen 2011


Broederlijk Delen
Een bijzonder jaar staat ons te wachten in 2011. Het is namelijk onze verjaardag. Een hongersnood in Congo was 50 jaar geleden het startsein van de allereerste campagne van Broederlijk Delen. Net als elke 50-jarige hebben we over deze verjaardag gemengde gevoelens: er is de zin om te vieren, maar er zijn ook de vragen over wat we hopen te bereiken.

Daarom lanceren we voor dit bijzonder jaar een bijzondere campagne: “Maak ons overbodig! Steun de plannen van het Zuiden.”

Onze kernboodschap is immers: Broederlijk Delen laat groepen mensen in het Zuiden hun eigen plannen uitvoeren in de strijd tegen armoede en onrecht. Deze aanpak maakt ons - op termijn - overbodig.

Overbodig!? Toch wel. Deze campagne gaat over de vraag hoe we het best aan ontwikkelingssamenwerking doen. Onze lange ervaring leert ons dat we armoede en onrecht het best bestrijden als we de eigen plannen van lokale groepen ondersteunen. Eens ze goed bezig zijn, wordt Broederlijk Delen daar overbodig. Dan kunnen wij weer andere groepen ondersteunen en onszelf opnieuw overbodig maken...

Dit jaar reizen we naar Burundi. We ontmoeten er het gezin van Anthère en Sylvie. Via 2 lokale projecten die Broederlijk Delen steunt, kon het gezin zijn inkomen uit de koffieteelt verhogen en zijn landbouwactiviteiten verbeteren. En als actief lid van de Hagurukagroepen - boeren die vooruit willen - deelt Anthère zijn kennis met andere boeren en boerinnen. Dit verhaal illustreert hoe Broederlijk Delen aan ontwikkelingssamenwerking doet.

Om die eigen plannen van het Zuiden te kunnen blijven ondersteunen, hebben we fondsen nodig. Dit jaar organiseren we een online veiling. op www.maakonsoverbodig.be kan je vanaf 8 maart bieden op items die je kan ‘delen’ met anderen.Filmpje over Broederlijk DelenWil je nog meer te weten komen over Broederlijk Delen? Neem dan een kijkje op www.broederlijkdelen.be


Enkele activiteiten voor Broederlijk Delen in de federatie Dilbeek:
    - Collecte op 3 en 17 april.
    - Koffiestop op 18 maart Broederschool (Groot-Bijgaarden) 8.00u tot 9.15u.
    - Koffiestop op 18 maart Colruyt Dilbeek vanaf 9.30u.
    - Koffiestop op 18 maart Sint-Alenaschool 7.30u tot 9.30u.
    - Koffiestop op 19 maart Sint-Annakapel 19.00u tot 20.00u.
    - Koffiestop op 20 maart Sint-Gertrudis-Pede na de viering van 9.30u. (10.15 tot 11.00u.)
    - Koffiestop op 20 maart Sint-Pieterskerk 11.00u tot 12.00u.
    - Koffiestop op 26 maart Saviocentrum 11.00u tot 16.00u.
    - Koffiestop op 3 april Saviokerk 10.00u tot 12.30u.